Решение № 64 от 05.10.2021 г. по АНД № 95/2021 г.

 

Съдия – докладчик Славка Кабасанова

 

 Производството е по реда на чл.59 от ЗАНН.

Образувано е по постъпила жалба от И.Б.М., ЕГН ..., с адрес: гр.Ч., ул.... …,  против наказателно постановление № 21-0373-000130/14.05.2021г. на началника на РУ град Чепеларе, ОДМВР Смолян, с което за нарушение по чл.104б т.2 от ЗДвП, на основание чл.175а ал.1 пр.3 ЗДвП са му наложени административни  наказания „глоба” в размер на 3000,00 лева и „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 12 месеца. Жалбоподателят моли съда да отмени атакуваният санкционен акт като неправилен и незаконосъобразен, поради несъставомерност на вмененото му деяние и поради множество процесуални нарушения допуснати от АНО в хода на производството.

Жалбоподателят, редовно и своевременно призован, не се явява в съдебно заседание. Поддържа жалбата в писмено становище.

За въззиваемата страна, редовно и своевременно призована, в съдебно заседание се явява юрисконсулт К.В., който оспорва жалбата и моли съда да потвърди като законосъобразен санкционния акт.

За Районна прокуратура гр.Смолян, ТО гр.Чепеларе, редовно и своевременно призована, не се явява процесуален представител в съдебно заседание.

С оглед събраните по делото доказателства, съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок от лице с интерес да обжалва. Разгледана по същество, тя се явява неоснователна.

На 27.01.2021г. група приятели от с.Б., общ.Ч.е, включваща жалбоподателя И.М., свидетеля С.К. и Ю.И. се намирали на центъра на с.Б., на площада пред сградата на кметството, покрай която минава и улица. Около 15,50ч. жалбоподателят И.М. започнал с управлявания от него автомобил да извършва демонстративни рискови маневри, възползвайки се от обстоятелството, че пътят е заснежен. Умишлено и целенасочено извежда МПС извън контрол чрез рязко подаване на газ, повишаване на оборотите на двигателя и рязко завъртане на волана, с които си действия превърта задвижващите задни колела на МПС, довеждайки го до загуба на сцепление на гумите, в резултат, на което МПС се завърта три пъти на 360 градуса в една и съща посока - на ляво. Дрифтовете били заснети от свидетеля С.К. с мобилния му телефон. Видно от този клип, предаден в РУ Чепеларе с протоколи за доброволно предаване, И.М. извършил демонстративните маневри за забавление. Видно от видеоклиповете, при третото завъртане управлявания от него автомобил се приближил опасно близо до камерата на свидетеля К.. Тази фактическа обстановка съдът прие за установена, както на база видеозаписа, така и от разпита на свидетеля  С.К..

Видно от приобщена по административно-наказателната преписка докладна записка от полицейски инспектор А.С., служител на РУ Чепеларе до началника на последното, при преглед на социалните мрежи на 31.01.2021 г. свидетелят С. видял публикувания клип заснет от свидетеля С.К.. Вследствие на това в РУ Чепеларе била образувана проверка по случая. По преписката бил предаден доброволно видеозаписа и били снети писмени обяснения от жалбоподателя и приятелите му.

Въз основа на материалите по преписката свидетелят А.С. -полицейски инспектор в РУ-Чепеларе съставил в сградата на РУ гр.Чепеларе в присъствието на И.М. акт за установяване на  административно нарушение № 819604/13.04.2021 г. за това, че на 27.01.2021 г. в 15:50 часа в с.Б. на в центъра на селото, като водач на лек автомобил „...“ с рег.№ ...., лична собственост използва пътищата отворени за обществено ползване-централния плац и основната улица пред сградата на кметството, за други цели освен в съответствие с тяхното предназначение за превоз на хора и товари, изразяващо се в извършване на демонстративни рискови маневри, като умишлено и целенасочено извежда МПС извън контрол чрез рязко подаване на газ, повишаване на оборотите на двигателя и рязко завъртане на волана, с които си действия превърта задвижващите задни колела на МПС довеждайки го до загуба на сцепление на гумите, в резултат, на което МПС се завърта три пъти на 360 градуса в една и съща посока - на ляво, оставяйки следи върху заснежената пътна настилка- нарушение по чл.104б т.2 вр. чл.175а ал.1 от ЗДвП. В акта било отбелязано, че с поведението си водачът застрашава останалите пътници в движението (паркирани МПС и пешеходци намиращи се в близост при извършване на маневрите).

Актът бил съставен и в присъствието на свидетелите при установяване на нарушението Г.К. и С.И., служители на РУ-Чепеларе, бил предявен на М. и той го подписал, получил копие от него. Подал писмени възражения по реда на чл.44 ал.1 ЗАНН.

Въз основа на АУАН от началника на РУ Чепеларе било издадено обжалваното наказателно постановление, с което на жалбоподателя за нарушение по чл.104б т.2 от ЗДвП, на основание чл.175а ал.1 пр.3 ЗДвП са наложени административни  наказания „глоба” в размер на 3000,00 лева и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 12 месеца.

От събраните по делото доказателства се установява, че атакуваното наказателно постановление е издадено от компетентен орган, въз основа на АУАН, съставен от оправомощено за това лице, че в процедурата по установяване на административното нарушение и съответно, налагане на наказанието, не са допуснати съществени нарушения  на процесуалните правила,  довели до невъзможност за жалбоподателя да организира защитата си. В съдебната  фаза на производството показанията на  разпитаните свидетели  позволиха на съда  да формира  категорични  изводи по  фактите.

Съобразно нормата на чл. 104б т.2 от ЗДвП на водача на моторно превозно средство е забранено да използва пътищата, отворени за обществено ползване, за други цели, освен в съответствие с тяхното предназначение за превоз на хора и товари, а съгласно тази на чл.175а ал.1 ЗДвП с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок 12 месеца и глоба 3000 лв. се наказва водач, който oрганизира или участва в нерегламентирани състезания по пътищата, отворени за обществено ползване, или ги ползва за други цели, освен в съответствие с тяхното предназначение за превоз на хора и товари.

От събраните доказателства безспорно се установява, че на 27.01.2021г. И.Б.М. като водач на  лек автомобил „...“ с рег.№ .... извършва на централния  площад в с.Б., общ.Ч., пред сградата на кметството, покрай която минава и основната улица, демонстративни маневри (дрифтове), поради което се налага извода, че е извършил вмененото му нарушение. С тези си действия той използва път, отворен за обществено ползване, за цел, несъответна на тяхното предназначение за превоз на хора и товари- с цел демонстрация на дрифтове, забавление. Административно-наказателната му отговорност правилно е била ангажирана, доколкото като водач на МПС той не съобразява поведението си с въведената с нормата на чл. 104б т.2 от ЗДвП забрана. Правилно е приложена и санкционната норма по чл.175а ал.1 пр.3 ЗДвП, в която наказанията са фиксирани по размер.

Нарушението не представлява маловажен случай по смисъла на чл. 28 от ЗАНН, тъй като не са налице такива смекчаващи вината обстоятелства, които да обуславят по-ниска обществена опасност на извършеното, в сравнение с обикновени случаи на административни нарушения от същия вид. Нарушенията от този вид са с голяма обществена опасност доколкото при извършването им се създават предпоставки за ПТП. Конкретното деяние се характеризира с висока степен на обществена опасност, тъй като е извършено през деня в централната част на населеното място, когато е налице засилен трафик на автомобили и пешеходци. Освен това М. видно от приложената справка за дисциплината му като водач е санкциониран нееднократно за нарушения на ЗДвП, въпреки че е правоспособен водач на МПС едва от 02.08.2018 г.

Жалбоподателят счита, че е налице съществено процесуално нарушение, доколкото АУАН не е съставен в присъствието на свидетели очевидци, а на други двама свидетели. Съгласно чл.40 ал.1 ЗАНН актът за установяване на административното нарушение се съставя в присъствието на нарушителя и свидетелите, които са присъствали при извършване или установяване на нарушението. Приоритет на първата група свидетели се дава, за да се изясни точно фактическата обстановка. В случая обаче с разпита свидетеля С.К. присъствал при извършване на нарушението, не се установиха обстоятелства, различни от описаните в акта. По преписката са снети писмени обяснения както от свидетели очевидци, така и от самия нарушител М.. В тях те еднопосочно и безпротиворечиво описват извършеното от последния деяние.

С оглед на гореизложеното, съдът намира наказателното постановление за законосъобразно. То следва да бъде потвърдено и на АНО да се присъдят разноски за юрисконсултско възнаграждение в размер на 80лв.

Така мотивиран, съдът

РЕШИ:

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №21-0373-000130/14.05.2021г.  на началника на РУ град Чепеларе, ОДМВР Смолян, с което на И.Б.М., ЕГН ..., с адрес: гр.Ч., ул.... ….,  за нарушение по чл.104б т.2 от ЗДвП, на основание чл.175а ал.1 пр.3 ЗДвП са наложени административни  наказания „глоба” в размер на 3000,00 лева. и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 12 месеца.

ОСЪЖДА И.Б.М. да заплати на ОД на МВР гр.Смолян сумата 80лв. разноски по делото, представляващи юрисконсултско възнаграждение.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните с касационна жалба пред Административен съд Смолян.